1914 yılında Bursa'da doğdu. Öğretmen bir babanın kızıdır. Kurtuluş Savaşında, ailenin Çorum'a göç etmesi nedeniyle, ilkokula Çorum'da başladı. Beşinci sınıfa geldiğinde, aile tekrar Bursa'ya geri döndü. Keman ve Fransızca dersleri alması için, babası tarafından özel bir okula verildi.1926 yılında sınavları kazanarak, Bursa'da Kız Muallim Mektebi'ne girdi. Mezuniyetinden sonra, Eskişehir'e tayin oldu.
1935 yılında, Ankara'da Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Sumeroloji bölümüne girdi. Üniversiteyi bitirdikten sonra, İstanbul Arkeoloji Müzesine atandı. Birlikte çalıştığı arkadaşları ile, çiviyazılı belgeler arşivini oluşturdu ve bilimsel çalışmalarda bulundu. 1940 yılında, kendisi gibi öğretmen olan, okul arkadaşı Kemal Çığ ile evlendi. İki kız çocuğu oldu.
1957 yılında Münih'teki Oryantalistler Kongresine katılan Çığ; Heidelberg Üniversitesinden gelen davet üzerine bu üniversitede altı ay çalışma yaptı. 1965 yılında, başkanlığını yaptığı, Roma'da sergilenen Hitit sergisini Londra'ya götürdü. 1972 yılında Arkeoloji Müzesi'nden emekliye olan Çığ; çalışmalarına devam ederek 1988 yılında Philadelphia'daki Asuroloji kongresine katılmak üzere Amerika'ya gitti.
2000 yılında İstanbul Üniversitesi Muazzez İlmiye Çığ'a "Fahri Doktor" unvanı verdi. Yazdığı kitaplarından birçok ödül alan yazar; yazılarına devam etmekte makalelerini çeşitli gazete ve dergilerde yayımlamaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder